Strømpriser

Store prisforskjeller mellom strømleverandørene

Artikkelen inneholder annonsørinnhold

Mens solen skinner og skuldrene slipper omsettes strømmen for rekordhøye priser. Svært lite nedbør i hele år har ført til at strømselskapene har høye innkjøpspriser, men det er også stor forskjell i prisene ut til forbruker.

Sterk økning i bransjens innkjøpspriser

Statistisk Sentralbyrå har samlet inn informasjon som viser at forbrukernes totalkostnad på strøm, inklusiv avgifter og nettleie, har økt med 24% første kvartal. Årets første fem måneder lå innkjøpsprisen på nesten 30% høyere enn i fjor, og det var aller verst i mars som er en av de månedene vi bruker desidert mest strøm. I skrivende stund er innkjøpsprisen dobbelt så høy som på samme tid i fjor. Likevel ser det ikke ut som om vi får en strømkrise i år.

2018 2017 Økning
Mai 39 33 20 %
April 47 34 36 %
Mars 53 35 51 %
Februar 46 35 31 %
Januar 39 35 11 %

Tabellen nedenfor viser spotprisen i Oslo per kWt inklusiv moms, men uten elsertifikat.

Sammenligning av strømpriser

Alle strømleverandører forholder seg til de samme innkjøpsprisene helt uavhengig av hvor store de er. Men det er stor forskjell i hvor store marginer de ulike tar, og dette kommer til uttrykk i prisene ut mot forbrukeren. Forbrukerrådets strømpriskalkulator Strømpris.no og den private sammenligningstjenesten Elskling er de mest brukte strømprisoversiktene i Norge.

Det viktigste ved valg av strømleverandør er definitivt pris. Produktet strøm er helt homogent og det er således ingen kvalitetsforskjeller fra de ulike leverandørene. Det som kan være litt forvirrende er at man bruker uttrykket «produkt» om de ulike prisplanene til strømleverandøren. Hovedproduktene som fins er fast pris, flytende og spotpris i tillegg til noen kombinasjoner av disse produktene. Spotpris er det mest populære produktet og det som skiller et dyrt og et billig spotprisprodukt er hvor stort påslag strømleverandøren tar.

Kunders erfaringer

I tillegg til pris er miljø og kundeservice faktorer mange forbrukere er opptatt av. Det er flere nettsteder som måler kundetilfredshet, og en av de mest populære er den internasjonale nettsiden Trustpilot der man også kan skrive anmeldelse av sin strømleverandør. På Trustpilot har Agva Kraft en mengde anmeldelser og ved å lese om kundenes erfaringer kan man få et innblikk i hva som er viktig for en strømleverandør. Det ser ut til at pris, enkelhet og rask og hyggelig kundeservice er faktorer som vektlegges svært høyt.

Enklere å bytte

Fra strømmarkedet ble liberalisert på nittitallet har det blitt stadig lettere å bytte strømleverandør. I løpet av året sluttføres prosjektet med å installere automatiske strømmålere i norske hjem. I tillegg til at dette muliggjør nye tjenester og prisplaner er det også verdt å merke seg at det gjør det enklere å bytte strømleverandør. For mange har det å måtte ta en ekstra tur i kjelleren for å få lest av måleren vært det lille som har gjort at man ikke gidder å bytte. Nå slipper man denne avlesningen og da er det vel ingen argumenter som gjenstår for å fortsette hos en dyr leverandør.