Slik tar du bilder av mat

Driver du en matblogg er det to ferdigheter du må mestre: Hvordan du lager god og kreativ mat, og hvordan du tar flotte bilder av maten. I denne artikkelen får du gode tips som gjør deg til en bedre fotograf.

Motiver og komposisjoner

Allerede før du begynner å lage maten bør du planlegge hvilke motiver du ønsker å fange. Dersom du liker å dele oppskrifter eller skrive om fremgangsmåte, bør du ta steg for steg-bilder mens du lager maten. Du bør unngå å “ta det som det kommer”, men heller planlegge godt på forhånd. Her er noen gode teknikker som kan hjelpe deg:

    • Lag et sceneområde på kjøkkenet, og hold dette klart og rent hele tiden. Dette kan for eksempel være i nærheten av et vindu, fordi maten ser bedre ut i naturlig dagslys.
    • Bestem hvilke redskaper, boller, skjærebrett og gryter som egner seg best for bildet, og bruk disse til riktig tidspunkt i matlagingen.
    • Plasser rekvisitter som glass, bestikk og redskaper strategisk i motivet for å gi bildet en bedre balanse. Det er også flott å benytte seg av ingredienser som rekvisitter – du kan for eksempel strø litt mel utover motivet, knuse nøtter eller rive sjokolade. Det lille ekstra er ofte alt som trengs.
  • Bruk komplementærfarger for å få bildet til å poppe. Skal du for eksempel fotografere italiensk pizza kan du legge røde tomater og grønne urter i bildet.

Lær deg dybdeskarphet

Dybdeskarphet beskriver det området i bildet ditt hvor motivet blir skarpt gjengitt, fra hvilken avstand (hvor nært) til hvor langt innover (hvor fjernt) skarpheten strekker seg. Denne effekten får de fleste matbilder til å se mye proffere ut med en gang.

For å mestre denne teknikken må du velge en stor blenderåpning og kombinere det med stor brennvidde, mens du går tett på objektet som skal fotograferes. Dette krever at man tester seg fram på egenhånd, men det vil utgjøre all verdens forskjell for motivene dine.

Timing er alt

Når du skal ta bilder av ferdige matretter er det en ting som er ekstremt viktig: Å ta bildene med en eneste gang maten er ferdigkomponert. Årsaken til dette er at maten mister den naturlige glansen nesten med det samme den blir servert. Timing er spesielt viktig hvis du skal ta bilde av pasta, eller noe annet som serveres med saus eller dressing. Her er det snakk om sekunder før maten begynner å falme og ser blass ut.

Bruk naturlig lys

Du bør unngå å bruke blits når du fotograferer mat, fordi blitsen gir et hardt lys som setter maten i et uflatterende lys. Naturlig dagslys gir derimot et rolig og behagelig utseende. Plasser maten i nærheten av et vindu, gjerne i vinduskarmen, men unngå direkte sollys.

Hent inspirasjon til motiv og tema

Du har sikkert sett dem før – bloggerne som publiserer flotte, komponerte matretter fra søndagsbrunchen eller frokostbordet. Følg bloggerne som tar de fineste bildene og la deg inspirere til å regissere og komponere dine egne bilder. Ved å øve vil du lære deg hva som ser fint ut og hvilke farger som passer sammen.

Du kan også sjekke ut hjemmesidene til restauranter som driver med den samme maten som deg. Restauranter har ofte flotte bilder av maten som serveres, og dette kan være en god kilde til inspirasjon. Skal du for eksempel ta et romantisk bilde kan du sjekke ut en romantisk restaurant. Skal du derimot ta bilde av mat som egner seg for barn, kan du gå på hjemmesidene til en familierestaurant.

Lykke til!