Slik finner du godt lys å ta bilder i

Å bruke lyset riktig er en kunst i seg selv. Det beste du kan gjøre for å bli en bedre fotograf er å øve – masse. Du må eksperimentere med kameraets innstillinger, lyssetting og motiver for å lære deg hva som fungerer og ikke fungerer. Etter hvert som du blir bedre kan du investere i et bedre kamera, men husk – kameraet er kun så godt som fotografen som bruker det.

I denne artikkelen skal du få råd om hvordan du kan bruke lyset til å bli en bedre fotograf.

Bruk naturlig lys

Enten du befinner deg ute eller inne bør du lete etter det naturlige lyset når du skal ta bilder. Unngå direkte sollys og bruk av blitz. Dette setter motivene i et hardt og skarpt lys som ikke bare er uflatterende, men som kaster mørke skygger der du ikke vil ha dem. Skal du ta bilder inne på en restaurant bør du sette deg i nærheten av vinduet. Bilder utendørs blir aller finest når det er overskyet.

Det er viktig at lys og skygger i bildet ditt ser ut som om det er meningen at de skal være der. Med blitz får du uregelmessige skygger og voldsomme slagskygger, som ødelegger motivet ditt.

Unngå høylys

Sollys og blitz skaper høylysområder i bildet som “brenner ut” motivet ditt. Klarer du ikke å unngå direkte sollys bør du bruke en diffuser. Sollys overeksponerer bildet, mens en diffuser gir et pent, jevnt og behagelig lys. Skal du ta bilder utendørs på en solrik dag bør du lete etter en plass med indirekte sollys. Dette finner du for eksempel i en lett skygge inntil en bygning.

Hovedmotivet skal være det lyseste

En grunnregel for fotografer er at hovedmotivet skal være det lyseste i bildet – med mindre du fotograferer silhuetter. Hovedmotivet ditt, for eksempel en person, en bygning, et dyr eller en plante, bør enten være det lyseste i bildet eller like lys som alle de andre elementene. Det bidrar til å lede fokus mot hovedmotivet ditt. Dette får du til ved å lete etter mørke bakgrunner.

Lys i øynene

Sørg for at personen i bildet ditt får lys i øynene, slik at øynene kommer bedre fram i bildet. Dette tilfører dybde og “sjel” til bildet og drar seeren mot hovedmotivet.

Når motivet er mat

Skal du ta bilder av mat er det spesielt viktig å finne det rette lyset. Mat som er tatt i for hardt lys ser direkte ekkel ut. Derfor bør du plassere maten i nærheten av et vindu gjerne i vinduskarmen, uten at det blir stående i direkte sollys.

Komponer en bakgrunn som korresponderer med fargene i maten. Skal du for eksempel ta bilder av indisk mat som er kjent for å ha sterke farger, bør du plassere dette på en bakgrunn med tilsvarende, mørkere farger.

God timing

Timing er spesielt viktig når man tar bilder av mat, fordi maten mister sin naturlige glans i løpet av sekunder. Dette gjelder spesielt mat med saus eller dressing. Har du tatt turen til et spisested bør du derfor sitte klar med kameraet i det samme maten blir servert.  

Spisestedet New Delhi har flyttet inn i moderne lokaler på Tjuvholmen, med store vinduer som skaper naturlig lys. Velkommen til oss!