Slik finner du det beste billånet

Artikkelen inneholder annonsørinhold. 

Har du planer om å oppgradere bilen? Et gunstig billån er et vel så viktig kriterie for din nye bil som valg av modell. 

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny bil, og hvordan du kan sikre deg det beste billånet. 

Undersøk markedet

Som ved alle lån, bør du undersøke markedet før du signerer en låneavtale. Du kan spare mye penger på å velge det rette lånet for deg. Husk at hver bank eller utlåner opererer med egne rentesatser og vilkår, og disse kan variere mye fra aktør til aktør. 

Rentekostnaden har mye å si for den endelige månedskostanden, men det samme har også gebyrene som kommer med lånet. Vurder den effektive renten når du sammenligner lån – denne viser både rente- og gebyrkostnader. De fleste banker og utlånere har en lånekalkulator på hjemmesiden du kan bruke til sammenligne estimert månedskostnad.

Vurder låneform etter din økonomi

Dersom du ikke har tilstrekkelig finansiering oppspart, finnes det andre finansieringsløsninger – enten et lån med eller uten sikkerhet. Skal du kjøpe en rimeligere bil har du kanskje mulighet til å få et lån gjennom familiemedlemmer eller arbeidsgiver?

Lån med sikkerhet

Det er vanligst å ta opp et lån med sikkerhet for å finansiere bilen, enten med pant i bolig eller bilen. Det kan kanskje være fristende å bake billånet inn i boliglånet for å få et samlet lån, men dette fraråder de fleste eksperter. Et boliglån har riktignok en av de bedre rentene på markedet, men det er også et langsiktig lån. 

Baker du billånet inn i boliglånet vil du bruke de neste 20 årene på å betale ned bilen – selv om du selger bilen. Bilens verdi halveres også i løpet av de første par årene. Det beste er som regel å finne et gunstig billlån med pant i bilen. 

Lån uten sikkerhet

Det er også mulig å ta opp et lån uten sikkerhet, som et forbrukslån. Ulempen med slike lån er at renten er langt høyere enn på et lån med sikkerhet. Det betyr at slike lån fort blir dyre dersom lånet skal betales ned over lengre tid. Ønsker du å kjøpe en nyere eller dyrere bil, bør du ta opp et lån med sikkerhet. 

Skal du i stedet kjøpe en rimelig bruktbil, og vet at du har mulighet til å betale ned lånet i løpet av kort tid, kan et lån uten sikkerhet være et godt alternativ. 

Velg en realistisk nedbetalingstid

De fleste banker og utlånere tilbyr fleksible nedbetalingsplaner på billån, men det kommer selvsagt helt an på lånesum og sikkerhet. Men selv om du i teorien kan velge et billån med nedbetalingstid på inntil 10 år, er det ikke dermed gitt at du bør bruke makstiden. 

Ettersom verdien på en bil synker drastisk de første årene, anbefales det å sette nedbetalingstiden til 3-5 år. 

Kjøpe bil privat eller via forhandler?

Dersom du kjøper den nye bilen gjennom en forhandler, har som regel disse egne finansierings- og nedbetalingsmuligheter. Handler du hos en anerkjent forhandler kan du være sikker på at du får et trygt lån. Det betyr ikke at du bruke deres finansiering – finner du et bedre lån et annet sted står du fritt til å benytte deg av dette. 

Skal du handle privat bør du i hvert fall være sikker på at du finner en trygg aktør. AS Financiering tilbyr et av markedets beste billån. Stiftet i 1930 er de et av Norges eldste finansieringsselskap, og de spesialiserer seg på lån til bil, motorsykkel, campingvogn og båt. 

AS Financiering tilbyr finansiering inntil 100% av kjøpesummen, med opptil 10 års nedbetalingstid. Dermed får du de fleksible rammene du trenger rundt ditt lån.